Gitarnoter for nybegynnere

I musikkverdenen har vi gitarister rykte på oss for å være dårlige notelesere. Mange kan ikke lese gitarnoter, og holder seg heller til tabulatur. Les videre hvis du spiller gitar og aldri har lært noter, men gjerne vil prøve.

Gitarnoter med grep

Det er mange gode grunner til at tabulatursystemet er så utbredt blant gitarister. Det er defintivt lettere å komme i gang med enn notene. Man får umiddelbart fortalt hvor man skal sette fingrene i venstre hånd. Med noter er det litt mer komplisert. Først må man lære seg hva notene heter, deretter hvor de finnes på gitarens gripebrett. Og det er der det blir vanskelig. De samme notene finnes nemlig flere steder. På piano er det veldig greit – én note har én tangent. Men på gitaren må vi ofte velge hvilken streng vi vil spille en bestemt note på.

Hvis gitarnoter er vanskeligere å lære enn tabulatur, hvorfor da bry seg med det?

  • Notene gir langt større forståelse av hvordan musikken er bygget opp.
  • Tabulatur kan ikke alltid noteres presist.
  • Notene er universelle. Man kan spille sanger/stykker notert for hvilket som helst instrument på gitaren.

Hvordan å komme i gang

Hvor skal man så starte for å lære gitarnoter? Jeg har laget et par oversiktsark for å hjelpe. De to første forklarer selve notesystemet og gjelder uansett instrument. Det siste arket viser spesifikt hvor notene er på gitaren. Hvis man kan noe noter fra før, f.eks fra kor eller pianotimer, så kan man hoppe rett til gitararket.

Her er det første arket. Det er viktig å forstå hvordan vi teller i takter. Taktarten står alltid først, og det vanligste er å telle til 3 eller 4.

Taktforklaring

Så kommer vi til selve notene. De fleste kjenner sikkert G-nøkkelen fra før. Legg merke til at jeg bruker det engelske systemet med B, og ikke H. Dette er mer logisk, da vi får alfabetets 7 første bokstaver som notenavn.

Notesystemet

Når man har forstått systemet og de grunnleggende noteverdiene/notelengdene, så kan man starte med å trene på gitarnotene.

Noteoversikt for gitar

Noteoversikt for gitar – første posisjon

I oversikten over ser man notene i gitarens første posisjon. Det vil si at pekefinger i venstre hånd er i første bånd, langefinger 2. bånd, ringefinger, 3. bånd og lillefinger 4. Jeg anbefaler å lære seg notene i denne posisjonen først. I båndene hvor det ikke er noter, vil notene med fortegn være (de svarte tangentene på piano). Legges et kryss til en note, må man et bånd høyere enn ellers. Legges en b til, så må man et bånd ned.

Jeg legger ved noteoversikten i pdf-form også, så den kan printes i god kvalitet. Den er grei å ha ved siden av seg når er i gang med notelæring, og mens man spiller melodier og stykker på gitaren.

Gitar – noteoversikt som pdf

Og her er noen små melodier på noter man kan begynne å øve seg på. Kontakt meg gjerne ved ønske om flere gitarnoter.

Nybegynner gitarnoter – Twinkle, twinkle og Lisa gikk til skolen

Til slutt vil jeg si at å lære seg noter på gitar er tålmodighetskrevende. Det blir litt som å lære seg et nytt språk. Vil man kunne det flytende, så kreves det hardt arbeid.  Det er dessverre få gitarkurs på gruppe som tar for seg notelesing, da de gjerne er fokusert på gitargrep. Det beste vil derfor være å ta privattimer hos en gitarlærer. Men med litt innsats kan man kan fint lære seg det grunnleggende på egenhånd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s