Hvilken gitar skal jeg kjøpe som nybegynner?

Som gitarlærer blir man ofte spurt om hvilken gitar som er best å kjøpe til en nybegynner som skal starte på gitarkurs. Det er mye å velge mellom i butikkene, både gode og dårlige kjøp. Derfor vil jeg skrive litt om mine erfaringer og komme med tips her.

Først må man ta stilling til hva slags type gitar man vil starte med. Da er det enten spansk/klassisk gitar, stålstrengsgitar eller elektrisk gitar å velge mellom. Hvilken man vil velge har selvfølgelig mye med smak og interesse å gjøre, men det er også andre faktorer å tenke på.

Til barn anbefaler jeg nesten alltid å starte med spansk gitar. Disse er lettspilte og fås i 3/4 størrelse. Stålstrengsgitarer er gjerne veldig tungspilte, med mindre man kjøper et dyrt instrument. Elgitarer er lettspilte, men det kan til gjengjeld bli mye styr med forsterker/kabler/plekter osv. i starten. Uansett om man kanskje velger å gå for elgitar senere, så er det fint å ha lært seg det grunnleggende på en spansk gitar først.

For voksne nybegynnere kan det være mer fritt hva slags type gitar man går for, men anbefaler å ikke kjøpe et alt for billig instrument. Spesielt gjelder dette i tilfelle av at man velger en stålstrengsgitar. Ellers vil jeg si at valg av type gitar kommer mest an på hvilken sjanger musikk man ønsker å spille. Elgitar til rock/band-musikk, akustiske stålstrenger til singer/songwriter-stil, eller spansk til viser og klassisk. Hvis man ønsker å lære mer om de forskjellige typene gitarer før man bestemmer seg, så har Danmusikk en grundig beskrivelse på bloggen deres:

Oversikt over de fleste typer gitarer

Men dette innlegget ville blitt alt for langt om det skulle omhandle alle typer gitarer, så videre her kommer mine anbefalinger til kjøp av spansk/klassisk gitar til nybegynnere.

Gitar til barn

Mange barn ønsker å lære gitar, og hver sesong melder mange seg på til gitarkurs. Men hvilken gitar er best å starte med? For barn ca 7-12 år anbefales en 3/4 størrelse gitar. Disse fås i de fleste gitarbutikkene, eller kan kjøpes på nett. Men det viktige her er hvilket merke man kjøper. Det lønner seg virkelig å unngå de billigste gitarene! I flere tilfeller kan man ende et instrument som ikke kan stemmes ordentlig. En tommelfingerregel for kjøp av spansk gitar kan være at hvis den koster mindre enn ca. 1500 kr ny, så snakker vi som regel om et leketøy, ikke et instrument. Personlig har jeg også veldig dårlig erfaring med gitarer av merket Morgan eller Cataluna, selv om det blir solgt mange av disse i Norge.

Den rimeligste 3/4 gitaren som vanligvis er av akseptabel kvalitet er fra Yamaha. Link under til Evenstad musikk, men Yamahas instrumenter fås mange steder. Finnes også modell CS45 som er grei. Disse modellene kan også kjøpes i butikk, og fås kjøpt f.eks i Backstage musikk i Sandvika, eller 4-sound på Alnabru.

Yamaha CS40II 3/4 gitar

Ellers har det kommet et par modeller av vesentlig høyere kvalitet de siste årene. Om man legger på en tusenlapp fra Yamaha-modellen, så kan man få en mye bedre gitar. Spesielt anbefales denne fra Maravilla. Her får man veldig mye for pengene. Den har mer tone og klang, noe som også vil gi mer spilleglede. 3/4-varianten kan være litt vanskelig å finne, men ser de i hvert fall selger den på Korpsbutikken.no (link under). Hornaas Musikk i Storgata har også instrumenter fra Maravilla, og vet at de i perioder har denne varianten inne.

Maravilla M10 3/4 gitar

«Toppmodellen» av 3/4 gitarer på markedet i Norge er nok denne fra Alhambra. Her for man også med en fin softbag. Anbefales hvis man virkelig vil ta spillingen seriøst, men for de fleste vil nok også gitaren fra Maravilla være mer enn god nok.

Alhambra 1C 3/4 gitar

Gitar til barn 12+ og voksne

For større barn og voksne vil det typiske være å gå for en normal størrelse spansk gitar. Av rimelige gitarer i god kvalitet er det gjerne de samme merkene som går igjen til både barn og voksne. For en helt enkel gitar å starte med grep, fingerspill og litt klassisk, så er alltid Yamaha en mulighet:

Yamaha C40 spansk gitar

Men igjen kommer Maravilla sine gitarer med anbefaling her. De har modeller fra ca 3000-8000 kr, hvor man uansett får mye for pengene. Fåes hos f.eks 4-sound, Hornaas eller Korpsbutikken.no. Kan også fås med mikrofon innebygd. Eksempel under:

Maravilla M10 spansk gitar

Det finnes faktisk også gitarer i 7/8-størrelse. Disse kan være veldig fine hvis man har litt korte fingre. Alhambra har en fin modell i denne størrelsen:

Alhambra 1C – 7/8

Til sist vil jeg gi et generelt råd om å være litt forsiktig med å kjøpe veldig dyre spanske/klassiske gitarer i butikk. Det er ikke alltid slik at man får mer for pengene. Noen ganger kan man prøve en gitar til 10-15000 kr eller mer som er relativt tung å spille på. Og ofte kan man også få mer for pengene ved å gå for en brukt gitar. Hvis man ønsker å skaffe et virkelig godt instrument fra starten av, så er det nok lurt å få hjelp til å prøve av en erfaren gitarist. Spør evt. din gitarlærer om hjelp. Husk at gitarene i denne klassen i hvert fall er delvis håndbygd. Det betyr at hvert enkelt instrument vil være litt forskjellig å spille på, også selv om gitarene skulle være av samme merke og modell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s