Gitarkurs for barn – gruppeundervisning eller individuell gitartime?

Gitarkurs for barn

Det finnes to muligheter hvis man har en sønn eller datter som vil gå på gitar. Man kan melde seg på et gitarkurs på gruppe, eller satse på individuelle gitartimer. Hva bør man velge?

Det første man kanskje merker seg når man ser på tilbudene som finnes, er prisen. Det er gjerne vesentlig billigere å gå på gitarkurs i gruppe. Generelt er de sånn at jo flere som er med på kurset, jo billigere er påmeldingen. Dette er naturlig, siden det blir flere som betaler per time for å dekke lærers lønn, leie av lokale osv. Ved individuell undervisning blir hver enkelt elev nødt til å betale for alle utgifter pr. gitartime. Hvorfor da velge private gitartimer for barnet?

Som gitarlærer har jeg i mange år undervist grupper i forskjellige størrelser, samt gitt individuelle timer. Jeg vil her slå et slag for privattimene. I hvert fall når det gjelder barn. Det er først og fremst fordi det er så mange små finmotoriske detaljer som bør rettes på hver eneste time. For å legge et godt teknisk grunnlag på instrumentet er dette nødvendig. Går man på et kurs med for mange deltagere, så blir det mindre tid til den enkelte elev. Personlig er min mening at to elever på gruppe kan gå bra, spesielt hvis elevene er på samme alderstrinn og ca. samme nivå. Tre elever eller mer på gitarkurs sammen har jeg mindre gode erfaringer med. Det kan fungere fint for å lære seg «leirbålsgitar» og som sosial aktivitet, men det blir vanskelig for læreren å formidle en dypere kjennskap til instrumentet.

Verdien av personlig oppfølging

Et annet aspekt ved å gå på gitarkurs i gruppe, er at noen alltid vil føle seg dårligere enn andre. Vanligvis ender disse barna med å slutte etter et år eller to. Når man blir eldre, så ser man kanskje tilbake på spillingen som noe man ikke fikk til, ikke mestret. Det blir det motsatte av en suksessopplevelse. De som var «best» på kurset ender gjerne med å gå videre med individuelle timer likevel. Fordelen med privattimer er at læreren vil tilpasse seg til hver enkelt elevs nivå. En god gitarlærer vil nesten alltid kunne skape suksessopplevelser én-til-én for barnet, uansett hvilket tempo det går i.

Det er riktig nok også et positivt aspekt ved å spille på gitarkurs sammen med andre, som man ikke får ved individuelle timer. Det sosiale i gruppa kan nemlig være en god motivasjonsfaktor i lengden. Det beste tilbudet er nok en undervisningsform som inneholder både individuelle timer og samspill. På Smestad gitarskole har vi derfor samspillsprosjekt hver sesong, i tillegg til de ukentlige solotimene.

Konklusjon

For å oppsummere: Hvis man vil ha god instrumentalundervisning for sitt barn, så bør man prøve å tilrettelegge for individuelle gitartimer. Det er som regel verdt den ekstra kostnaden. Blir det likevel for dyrt, så foreslår jeg å prøve å finne et kurs med ikke alt for mange deltagere. Det er da viktig at barna på gitarkurset er på ca. samme alderstrinn. Som alle foreldre sikkert vet, så skjer det stor utvikling hos barn hvert eneste år. Det er viktig at elevene føler at de er noenlunde på nivå med hverandre, både i forhold til alder og evner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s