Gitarkurs for barn – gruppeundervisning eller individuell gitartime?

Det finnes to muligheter hvis man har en sønn eller datter som vil gå på gitar. Man kan melde seg på et gitarkurs hvor man lærer på gruppe, eller satse på individuelle gitartimer. Hva bør man velge?

Det første man kanskje merker seg når man ser på tilbudene som finnes, er prisen. Det er gjerne vesentlig billigere å gå på gitarkurs i gruppe. Generelt er det billigere jo flere som er med på kurset. Dette er naturlig, siden det blir flere som betaler pr time for å dekke lærers lønn, leie av lokale osv. Ved individuell undervisning blir hver enkelt elev nødt til å betale for alle utgifter pr. gitartime. Hvorfor da velge private timer for barnet?

Som gitarlærer har jeg i mange år undervist grupper i forskjellige størrelser, samt gitt individuelle timer. Jeg vil her slå et slag for privattimene. I hvert fall når det gjelder barn. Det er først og fremst fordi det er så mange små finmotoriske detaljer som bør rettes på hver eneste time. For å legge et godt teknisk grunnlag på instrumentet er dette nødvendig. Går man på et kurs med mange deltagere, så blir det ikke tid til detaljer hos den enkelte elev. Jeg er av den mening at to elever på gruppe kan gå bra, hvis de er på samme alderstrinn og ca. samme nivå. Tre elever eller mer på gitarkurs sammen har jeg mindre gode erfaringer med.

Et annet aspekt ved gruppekurs for barn, er at noen alltid vil føle seg dårligere enn andre. Vanligvis skjer det at disse barna slutter etter et år eller to. Når man så blir eldre, så ser man gjerne tilbake på det som noe man ikke fikk til, ikke mestret. Det blir det motsatte av en suksessopplevelse. De som var «best» på kurset ender gjerne med å fortsette videre med individuelle timer allikevel. Fordelen med privattimer er at læreren vil tilpasse seg til hver enkelt elevs nivå. En god gitarlærer vil nesten alltid kunne skape suksessopplevelser for barnet, uansett hvilket tempo det går i.

Når alt dette er sagt, så er det også et positivt aspekt ved å spille på gitarkurs sammen med andre. Det sosiale i gruppa kan være en god motivasjonsfaktor i lengden. Jeg er tilhenger av en undervisningsform som inneholder både individuelle timer og samspill. Det er derfor det jeg tilbyr ved undervisning på Smestad gitarskole.

For å oppsummere: Hvis man vil ha god instrumentalundervisning til sitt barn, så bør man prøve å tilrettelegge for individuelle gitartimer. Det er dessverre kostbart. Blir det for dyrt, så foreslår jeg å prøve å finne et kurs med ikke alt for mange deltagere. Det er da viktig at barna på gitarkurset er på samme alderstrinn. Som alle foreldre sikkert vet, så skjer det stor utvikling for hvert eneste år. Det er viktig at barna føler de er noenlunde på nivå med hverandre, både i forhold til alder og evner.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s