Gitargrep for viderekomne

Gitargrep for viderekomne

Når man har lært seg de grunnleggende 8-10 gitargrepene, så vil de fleste etterhvert ønske seg mer utfordring og variasjon. I dette innlegget finner du en praktisk grepsoversikt over de mest brukte gitargrepene på neste nivå.

Etter å ha lært gitargrep som D, A7, G og C, kan det være man vil prøve seg på mer utfordrende sanger. Plutselig kan det dukke opp grep som f.eks F, Fmaj7 eller C7. Derfor har jeg laget en utvidet grepstabell for viderekomne. Her finnes de aller fleste av de mest brukte grepene på akustisk gitar. Jeg anbefaler igjen å printe ut tabellen fra PDF-form, så man kan ha den foran seg på trykk. Et printet ark på notestativet kan være greit uansett om man lærer seg selv, eller går på gitarkurs.

Gitargrep - grepstabell for viderekomne

Grepstabell PDF

Barrégrep

Det kan være verdt å merke seg at grepene som har en bue over diagrammet, er såkalte barrégrep. Det vil si at pekefinger skal holdes utstrakt og presse ned flere strenger i samme bånd. Disse grepene er typisk utfordrende å lære i starten, og tålmodighet kreves. Det er viktig å ikke holde dem for lenge av gangen. Barrégrepene er tunge for fingrene, selv med god teknikk.

Her er en video på engelsk som forklarer og viser hvordan barrégrepene er bygget opp. ( Grepene «maj» her blir på norsk «dur», som vanligvis ikke angis. «Amaj» blir på norsk og i grepsoversikten bare «A».) Litt ute i videoen kommer også tips til hvordan man justerer fingrene for å få god lyd:

Gitartimer

Hvis man fortsatt er i tvil om hvordan man skal holde, eller synes grepene er vanskelige, så kan det være en god ide å ta noen gitartimer hos en kvalifisert gitarlærer. Det finnes mange gode lærere som kan hjelpe deg godt i gang i løpet av 4-8 privattimer, eller i løpet av et gitarkurs. Bor man i Oslo, så kan jeg også evt. kontaktes for private gitartimer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s