Lære gitar online vs med gitarlærer

I løpet av de siste ti årene har mulighetene for å lære seg å spille gitar hjemmefra forbedret seg kraftig. Trenger man egentlig en gitarlærer når det er så mange ressurser tilgjengelig på nettet?

Det blir vanskelig å si entydig hva som er den beste måten å lære på. Det vil nemlig alltid være forskjellig fra person til person. Jeg vil forsøke å utdype min mening om det her. Som gitarlærer er jeg kanskje ikke helt objektiv, men jeg vil forsøke så godt jeg kan. Jeg vil også dele noen links til gode nettsteder for den som vil lære seg å spille gitar. Det finnes en jungel av muligheter online, mens kvaliteten er varierende. Det kan være nyttig å sortere og filtrere litt før man går ordentlig i gang.

Det vil være både fordeler og ulemper med å lære å spille online i forhold til med lærer. Her er noen av fordelene med nettvideoer:

  • Det er mye billigere
  • Man slipper å dra hjemmefra
  • De er alltid tilgjengelig

Men det er noen ting man aldri vil kunne få uten undervisning fra en gitarlærer:

  • Fysisk tilbakemelding på hva man gjør riktig og galt
  • Levende samspill med lærer
  • Løpende tilpassing av nivå og passende utfordringer etter evne og læringskurve

Hva bør man så velge? Etter min mening kommer det mest an på ambisjonsnivået. Hvis man som voksen vil lære seg grunnleggende gitarspill, er det kanskje lettest og rimeligst å bruke nettet. Men hvis man ønsker å utvikle seg mest mulig, så bør man finne en god lærer. Det vil nok også gi de fleste gitarstudenter mer inspirasjon å ha noen tilstede fysisk. En god mulighet for rask progresjon er å kombinere undervisning med gitarlærer og nettkurs. Men for barn finnes det foreløbig ingen erstatning for en lærer.

Ellers vil jeg til sist nevne at en god mellomting kan være å melde seg på et gitarkurs for voksne hvor man spiller i gruppe. Det er vesentlig rimeligere enn privattimer. Hvis man ønsker å lære seg grunnleggende akkordspill til sanger, og samtidig setter pris på det sosiale ved å møtes i gruppe, så kan det fungere veldig bra.

 

Her er noen links til gode gitarnettsteder med læringsvideoer:

Justinguitar.com – Veldig flink lærer, bra utvalg av gitarsanger og det er gratis. Flott for både nybegynnere og viderekomne. Anbefales!

Guitartricks.com – Kjempedatabase og velorganisert. Ikke gratis, men relativt billig.

Ultimate-guitar.com – Mange kjenner denne. Her er både tabs, noter og videoer. Fordelen er at du finner stort sett alle sanger. Mye er gratis, men kvaliteten er veldig varierende. De har et rankingsystem for tabs som dessverre ikke alltid kan stoles på. Men hvis man klarer å sortere vekk det som er dårlig, så er det uansett mye bra her.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s