Gitarkurs for barn – hvor gammel må man være?

Gitarelev under 7 år

Mange gitarlærere er av den oppfatning at det ikke er lurt å starte med gitarundervisning før barnet er minst 7-8 år. Etter min mening er dette feil. Finn ut hvorfor her.

Hvis man sammenligner med f.eks fiolin og piano, så er gitarpedagogikken ganske ung og tildels lite utviklet. Som gitarlærer er man gjerne av den oppfatning av at det er lettest å starte med å spille grep som D og A7. Dette er jo en god og velprøvd måte å begynne på for større barn og voksne. De minste barna har derimot ikke utviklet finmotorikken ordentlig før de nærmer seg 10 års alder, og grep med flere fingre blir fort veldig vanskelig. Men det er mye barna kan spille på gitar likevel!

Etter Suzukimetoden er det ikke uvanlig å begynne med fiolin i 4-års alder. Suzuki finnes også for gitar, og jeg ser ingen grunn til at man ikke kan begynne med gitartimer som 4-årig. Forutsetningen er at barnet har en gitar i riktig størrelse (gitarer fås i 1/2 og 3/4 størrelse, f.eks på 4-sound i Oslo). I tillegg må man ha en lærer som har erfaring i å undervise de minste. Selv har jeg god erfaring med å undervise barn ned til 5-års alder. Suzukimetoden blir litt for stram for meg personlig, men jeg prøver å ta med meg positive elementer fra den.

De første gitartimene

Spørsmålet blir så; hva kan de minste ganske lett spille på gitar? Svaret er løse strenger. Jeg pleier å begynne med tommelen. Med G, D, A og E i bassen er det forbløffende mange sanger man kan arrangere. Så kan gitarlæreren spille akkorder og synge til. I beste fall synger også barna med mens de spiller.

Når man er lei av bassen, så kan man begynne å spille med pekefinger på streng 1, 2 og 3. Man kan lage seg rytmer og rim med tekst til, gjerne noen som er litt morsomme. Så kan det varieres med tempo og dynamikk. Etter å ha lagt et grunnlag i høyre hånd og utviklet rytmesans hos barnet, kan man utvide gradvis med en finger av gangen i venstre hånd. Etterhvert blir det mulig å spille fine små melodier på gitaren. Og når det så er på plass, så er det kanskje endelig på tide å starte med grep som D og A7!

Noter til de yngste

Her er vedlagt to sider jeg har laget som kan brukes for nybegynnere fra fem års alder. Bare høyre hånds tommel brukes på basstrengene, samtidig med man synger til. Gitarlæreren kan spille akkorder til, så låter det straks fint.

Fader Jakob og Tom Dooley

Se min kjole

Gitarkurs i Oslo

Litt reklame kommer her til sist. Siden 2017 har jeg drevet Smestad Gitarskole i Oslo, hvor det tilbys gitarkurs til barn og unge. Her er det mulig å starte tidlig med gitartimer, og få lagt et solid musikalsk og teknisk grunnlag. Mer info om skolen og kursene her:

Smestad Gitarskole – gitarkurs for barn og unge i Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s